Energie Vergelijken

Door de aanhoudende hoge energietarieven is het nog altijd niet mogelijk om scherpe contracten af te sluiten. In dit bericht een toelichting.

Het zal niemand ontgaan zijn, de gas en daarmee ook de stroomprijs zijn tot recordhoogtes gestegen. Energieaanbieders bieden daarom geen vaste contracten met scherpe tarieven. De energiemaatschappijen kunnen simpelweg de energie niet voor een mooie prijs inkomen en dus ook niet aanbieden.

Kleinere aanbieders waren in de loop van 2021 al failliet gegaan omdat ze de klap niet konden opvangen. Het gaat om Welkom Energie, ENSTROGA, Kleinverbruik Energie Nederland (KEN/Anode), FENOR, Naked Energy en SEPA Green Energy.

De grotere aanbieders – en zeker de grote drie (Vattenfall, Nuon, Eneco) hebben uiteraard te maken met de hoge prijzen maar zullen zeker niet zomaar omvallen. Indien je vaste contract is afgelopen kan het in tijden als deze een veilige keuze zijn om een modelcontract af te sluiten bij partijen als deze. Zij zullen doorgaans ten eerste de mogelijkheid bieden om klant te worden (in tegenstelling tot kleinere partijen die bij deze prijzen geen klanten aannemen), maar ook zullen zij de beste prijs kunnen geven omdat zij groots en van te voren inkopen.

Indien de markt weer hersteld is zullen er weer nieuwe aanbiedingen komen en zal het lonen om over te gaan op een vast contract. Wie voor de enorme stijging de prijs had vastgelegd in een vast contract heeft enorm geprofiteerd ten opzichte van wie over moest op een variabel contract.