Energie Vergelijken

AirconditioningTijdens de hittegolf van afgelopen anderhalve week is er fors meer stroom verbruikt. De oorzaak is te vinden bij de airconditioning. Dat meldt energieleverancier Essent.

Het gaat om 30 procent extra verbruik. Dat op zichzelf is weer 10 procent meer dan een normale hete periode. Dit komt hoogstwaarschijnlijk door de airco’s die steeds meer mensen laten draaien tijdens een hittegolf.

Uit onderzoek door Essent is gebleken dat bijna de helft van Nederland een ventilator aan zet tijdens de warme dagen. Maar 1 op de 5 zegt ook een airco aan te zetten. Het aantal mensen dat een airco aanschaft neemt toe. 15 procent overweegt een airco te willen aanschaffen met daarbij de voorkeur voor een mobiele airco.

Mobiele airco vs. vaste airco

De mobiele airco is eenvoudig in gebruik, je haalt hem van zolder, je hangt de slang uit het raam en je zet hem aan. Daarbij moet je wel goed opletten dat je de kieren eromheen goed afdicht. Een vaste split unit airco moet echter permanent gemonteerd worden. Er kan geboord moeten worden of de unit moet ergens hoog opgehangen worden. Toch is een split unit de betere keuze in termen van efficiëntie en energieverbruik.

Een mobiele airco zuigt namelijk lucht uit de kamer zelf, scheidt de warme en koude lucht, en blaast de warme lucht naar buiten. Hierdoor ontstaat er een onderdruk in de kamer. Dit zorgt ervoor dat de warme lucht van buiten de kamer extra snel naar binnen gezogen wordt. Met een split unit aircosysteem wordt de lucht van buiten gezogen en wordt de koude lucht daarvan naar binnen geblazen.

Hoewel het koelen van de lucht op dezelfde wijze gebeurt, is het bron van de lucht anders waardoor het een gehele andere werking oplevert. Om deze reden zijn split units veel efficiënter en effectiever. Helaas kan niet iedereen hier gebruik van maken, met name huurders willen of mogen deze wijziging niet aan de woning maken. Ook ligt de prijs hoger waardoor de drempel verhoogd wordt. Huiseigenaren kiezen dan ook veel vaker dan huurders voor split units.

Extra veel stroom verbruikt de afgelopen dagen? Dat levert een hogere rekening op. Kijk in onze energie vergelijker naar de beste prijzen. Zo kun je besparen, zelfs als je meer verbruikt hebt.